Ποιό είδος Μάρκετινγκ είναι το καλύτερο για τον Τουρισμό?

Σήμερα, ο επιχειρηματικός όγκος του τουρισμού ισοδυναμεί ή και ξεπερνά αυτόν των εξαγωγών πετρελαίου, των τροφίμων ή των αυτοκινήτων. Όλα αυτά έχουν καταστήσει το μάρκετινγκ ακόμη πιο σημαντικό όσον αφορά την επιτυχή και ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού.

Καθώς γράφουμε αυτό το κείμενο, η τουριστική βιομηχανία βιώνει συνεχή ανάπτυξη σε όλα τα σημαντικά επίπεδα. H παγκόσμια οικονομική συνεισφορά δόθηκε από την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Οι ειδικοί μάρκετινγκ στον τομέα αυτό χρησιμοποιούν όλους τους πόρους τους για να δημιουργήσουν πολύτιμο και εντυπωσιακό περιεχόμενο για να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες. Φυσικά, όλα περιστρέφονται γύρω από ένα και μόνο ερώτημα: “Ποια κατεύθυνση μάρκετινγκ είναι πιο επιτυχημένη – η ψηφιακή ή η παραδοσιακή;

Όταν πρόκειται για ταξιδιωτικά γραφεία και τουριστικούς πράκτορες, υπάρχει μια σταθερή πορεία εφαρμογής του παραδοσιακού μάρκετινγκ όλα αυτά τα χρόνια. Οι διαφημιστικές πινακίδες, τα φυλλάδια και άλλες μέθοδες αποδείχθηκαν πολύ ισχυρές και οι εταιρείες δεν παρέκκλιναν από το ποσοστό επιτυχίας.

Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή που φαίνεται να είναι πλήρως ψηφιακή. Η εφαρμογή του ψηφιακού μάρκετινγκ ξεκίνησε πολύ αργά και προσεκτικά και σε ελάχιστο χρόνο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο χωρίς να το καταλάβουμε. Έτσι, το κύριο ερώτημα παραμένει – ποια μέθοδος είναι καλύτερη σήμερα για την τουριστική βιομηχανία;

Η συντομότερη απάντηση θα ήταν – και οι δύο.

Το γιατί, ωστόσο, είναι μια πολύ μεγαλη συζήτηση. Υπάρχουν απαράμιλλα οφέλη από τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων μάρκετινγκ ειδικά όταν προσπαθούμε να προσελκύσουμε νέους πελάτες.

Οι παραδοσιακές επικοινωνίες μάρκετινγκ εφαρμόζονται σε παλαιότερα μέσα: ταινία, τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαφημιστικές πινακίδες, πρόσωπο με πρόσωπο, φυσική εκτύπωση και τοποθέτηση / POP (σημείων αγοράς). Αυτές οι μορφές παραδοσιακού μάρκετινγκ μπορούν να έχουν μεγάλη εμβέλεια και έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι εύκολα προσδιορίσιμη.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ, ωστόσο, έχει φέρει πολλές νέες ευκαιρίες και εργαλεία στο προσκήνιο του μάρκετινγκ εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα ιστολόγια, το SEO και το μάρκετινγκ βίντεο. Το ψηφιακό μάρκετινγκ επιτρέπει μια πολύ ισχυρότερη και σε βάθος ανάλυση του CRM που δεν ήταν δυνατή πριν από την ανάπτυξη των μη παραδοσιακών μεθόδων.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ παρέχει τη δυνατότητα στόχευσης πολύ μεγαλύτερου κοινού από ό,τι το παραδοσιακό μάρκετινγκ. Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείται το ποσοστό επιτυχίας μιας ψηφιακής προσέγγισης μάρκετινγκ λόγω των μεθόδων επαναληπτικής εμπορίας, της πληρωμένης και οργανικής αναζήτησης και εμβέλειας καθώς και της προβολής.

Το παραδοσιακό μάρκετινγκ κατάφερε βέβαια να αναπτύξει βαθιές ρίζες στον τουριστικό κλάδο, απλώς και μόνο για το γεγονός ότι οι άνθρωποι έδιναν στα τουριστικά γραφεία την εμπιστοσύνη τους, και αυτό δημιούργησε το ισχυρότερο word-of-mouth που θα μπορούσε ποτέ να δώσει μια εταιρεία. Αν προσπαθείτε να κερδίσετε νέους πελάτες, η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πελατών σας.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι το κατάλληλο μέρος για να αποκτήσετε πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν ήδη ολοκληρώσει εμπειρίες που ενδιαφέρουν άλλα άτομα και είναι πρόθυμα να τις σχολιάσουν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους που έχουν παρόμοιες προτιμήσεις.

Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως και οι δύο μορφές επικοινωνίας μάρκετινγκ εξυπηρετούν τον σκοπό τους για τις επιθυμητές αγορές τους. Είτε πρόκειται για παραδοσιακή είτε για μη παραδοσιακή, η καθεμία έχει το δικό της οικονομικό κόστος και το δικό της δυνητικό κοινό που συνδέεται με αυτήν.

Οι εμπειρογνώμονες μάρκετινγκ που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο θα πρέπει να εστιάζουν και στις δύο κατευθύνσεις, με το ψηφιακό μάρκετινγκ να πρωτοστατεί. Τι είδους μάρκετινγκ χρησιμοποιεί σήμερα η εταιρεία σας; Ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω!

 

 

 

Leave a Comment